Екстремното време увеличава нивото на токсини в храните

Тъй като се борят да се справят с по-екстремните климатични условия, редица хранителни култури генерират значително повече „необичайни“ химични съединения, които могат да причинят здравословни проблеми и хората и животните, които се хранят с тях, предупредиха учени.

Нов доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) сочи, че култури като пшеницата и царевицата генерират повече потенциални токсини като реакция за предпазване от екстремни метеорологични условия.

wheat-field-640960_960_720

Ала тези химични съединения са вредни за хората и животните, ако се консумират за продължителен период от време. „Хранителните култури се повлияват от сушата и увеличават температурата си – точно като хората, когато се сблъскват със стресова ситуация,“ обясни Жаклин Макглейд, главен учен и директор на отдела за ранно предупреждение и оценка при UNEP.

При нормални условия, например, растенията превръщат нитратите, които абсорбират, в хранителни аминокиселини и протеини. Но продължителното засушаване забавя или предотвратява това преобразуване. Това води до потенциално опасно натрупване на нитрати в растенията, се казва в доклада. Ако хората поглъщат твърде много нитрати чрез диетата си, това може да повлияе на способността на червените кръвни клетки да транспортират кислород в организма, се казва в доклада.

Културите, податливи на натрупване на прекалено много нитрати под въздействието на стреса, включват: царевица, пшеница, ечемик, соя, просо и сорго.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*