„Живот на ръба“: градовете ще са вдълбани в крайбрежните скали

Бъдещето на градовете ни вълнува всички в условията на осезаемо бързата промяна на климата, а проектът „Живот на ръба“ предвижда бъдещите градове да представляват „разтегнати“ общности, вдълбани като дърворезба в крайбрежните скали в целия свят. Вместо да се добавя земя за съществуващите градски райони, авторите на тази идея предлагат да се използва бреговата ивица със съществуващите скали, за да се изграждат бъдещите градски формации.

Проектът спечели първа награда на тазгодишния международен конкурс „d3 – къщите на бъдещето“. В него дизайнерите проучват и да преосмислят концепцията за жилищната архитектура с поглед в бъдещето.

d3-Housing-Tomorrow-2016-Competition-Winners-7-1020x610

Заданието за конкурса бе свързано с намирането на решения, които да съчетават устойчивост, ефективност и социално взаимодействие. Участниците приканени да преосмислят изцяло стратегиите за жилищните пространства. Печелившият проект „Живот на ръба“ предлага алтернативни места за бъдещите градски общности.

Living-on-the-Edge-d3-Housing-Tomorrow-2016-Competition-Winners-6-1020x610

Съществуващите градове се разширяват чрез бавно поглъщане на околните терени земя. В глобален план нарастващата гъстота на населението се превръща в голям проблем. Ето защо дизайнерите на „Живот на ръба“ са решили да разгледат неочаквани места, където биха могли да се формират бъдещите градове. Техният анализ показва, че скалите представляват около 20% от повърхността на планетата. Вземайки тази цифра за отправна точка, те са формулирали прототипно решение, което стъпва на голяма мрежа от свързани помежду си, модулни жилища, вдълбани в отвесните скали. Въпреки, че подобно решение може да бъде проблематично за тези, които страдат от страх от височини, повечето обитатели биха се радвали на фантастични гледки.

Living-on-the-Edge-d3-Housing-Tomorrow-2016-Competition-Winners-7-1020x610 Living-on-the-Edge-d3-Housing-Tomorrow-2016-Competition-Winners-2-1020x610

Графики: d3 Housing Tomorrow

2 коментара

  1. доста тъп проект. Първото цунами и градовете на ръба ще са градовете под вода

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*