Париж казва „сбогом“ на всички коли на възраст 20+ години

Париж обяви плановете си за ограничаване на всички модели автомобили, произведени преди 1997 година. За такива коли ще бъде забанено движението в центъра на града в делнични дни. Ограничението е замислено като част от цялостен план за намаляване на замърсяването на въздуха и смога във френската столица. Макар че по-старите превозни средства представляват около 10% от авто-парка в Париж, те произвеждат почти половината от всички вредни емисии във въздуха.

car-1411313

Въпреки интензивните усилия за промяна на пътния трафик в града, Париж остава един от най-замърсените градове в Европа. За борбата със смога градската управа на Париж вече въведе практиката на „дни без автомобили“, затвори някои от най-известните пътни артерии за моторни превозни средства, а и предприе действия за драстично намаляване на броя на автомобилите на пътя. Най-новият елемент в тази политика е ограничаването на старите коли. Забраната ще влезе в сила от 1 юли. Оттогава насетне всички возила, регистрирани преди 1997 г., както и моторите, регистрирани преди 2000 г., ще бъдат забранени в Париж.

Забраната обхваща и „ретро“ колите. Утехата е, че водачите на такива возила могат да използват своите МПС из Париж през уикендите.

Твърдата мярка е съчетана с усърдна работа и влагане на много ресурси в алтернативи за градски транспорт, включително общоградска програма за споделени велосипеди и нова услуга за електрически скутери, наречена Cityscoot.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*