Вашият парфюм може да съдържа антифриз

Антифриз, урина и ред други съмнителни или нараво отровни субстанции могат да се окажат част от любимата ви козметика, тъй като безскрупулни „бизнеси“ произвеждат от тях „дизайнерски парфюми“, съобщиха световните здарвни медии след репортаж на нюйоркската ABC 7. Неприятни, дразнещи кожата и опасни химикали попадат в състава на парфюми, имитиращи известните марки.

perfume-510698_960_720

Във финалната фаза на двегодишна операция под прикритие полицията в Ню Йорк е арестувала петима души за предполагаемо разпространение на евтини парфюми, предназначени да наподобяват популярни марки като Chanel, Dolce & Gabanna, Polo, Gucci, Christian Dior, Juicy Couture. Федерални агенти са иззели 10000 кутии с фалшиви стоки, изпратени за преопаковане във временен склад в Ню Джърси.

Фалшивите аромати са част от онези около 10% от парфюмите в продажба по света, които са фалшиви. Според по-рано проведени проучвания и анализи, такива видове козметика могат да съдържат канцерогенни съставки като арсен, берил, кадмий, високи нива на алуминий и дори бактерии. Впоследствие те пораждат кожни проблеми и раздразнения като акне, псориазис, лишеи, възпаления на очите.

Заради законодателните регламенти по света производителите на парфюми не са задължени да публикуват списък на съставките, които се съдържат в техните продукти. Тези данни се считат за търговска тайна. Затова в ароматната козметика могат да попаднат всякакви вещества, за които потребителите няма как да знаят. Дори и оригиналните аромати могат да съдържат разнообразни вредни вещества, попаднали вътре в качеството на консерванти, разтворители, стабилизатори, вещества за UV защита, оцветители.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*