„Бионично листо“ преобразува слънчевата енергия с 10% ефективност

Нова чиста технология за преобразуване на светлината в течно гориво може да доведе до драстично намаляване на необходимостта от големи плантации за отглеждане на култури за добив на биогорива, подпомагайки борбата с изменението на климата. Това обявиха изследователи от Университета Харвард. Решението може да помогне за продоволствената сигурност и едновременно с това опазването на правата на местните хора.

bionic-leaf

Наречена „бионично листо 2.0“, технологията използва слънчеви панели, за да се разделят водните молекули на кислород и водород, обясниха учените за изследването, публикувано в списание Science. След отделянето водородът се премества в камера, където се консумира от бактерии и с помощта на специален метален катализатор и при наличието на въглероден диоксид се генерира въпросното течно гориво. Методът представлява изкуствена версия на процеса на фотосинтезата при растенията.

Ако стане икономически жизнеспособна, технологията би могла да замени петролните кладенци или плантациите, където се отглеждат култури да производство на биогориво, заяви водещият автор на проучването. „Този [източник на енергия] не се конкурира с храната за земеделските земи“, посочи професорът от Харвардския университет Даниел Ночера.

Култури като царевица и захарна тръстика са все по-масово култивирани за производството на биогорива. Около 4% от земеделската земя по света в момента се използва за отглеждане на култури за биогориво, а не за храна, според проучване на Университета на Вирджиния, публикувано през март.

Десетки хиляди дребни селскостопански производители в Африка, Азия и Латинска Америка са принудени да мигрират заради разрастването на плантациите за отглеждане на култури за производство на биогорива, според GRAIN – група за защита на правото на земя, базирана в Барселона.

Новата технология може да помогне за защитата на техните права на земя, но същевременно и за намаляване на емисиите на парникови газове, които затоплят планетата, заяви Ночера.„Отпечатъкът [от гледна точка земеползване] на тези соларни панели …е около една десета от размера на това, което ще ви е необходимо за отглеждане на захарна тръстика,“ каза той. Ако правителствата наложат цена на емисиите на въглеродния диоксид, „бионичното листо“ ще се хареса на инвеститорите като алтернативен източник на икономически ефективна енергия, добавя професорът.Днес, обаче, продължава да е по-евтино да се отглеждат култури за биогорива или да се извличат на изкопаеми горива, отколкото да се произвежда енергия от възобновяеми източници, казва Ночера.

„Бионично листо 2.0“ преобразува слънчевата енергия в течно гориво с 10% ефективност. Това е резултат, далеч по-добър от ефективността от 0,2%, считана за много голямо постижение при т. нар. изкуствена фотосинтеза.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*