Норвегия мисли да забрани превозните средства, работещи с петрол до 2025 г.

Докато пазарът на електрически превозни средства набира скорост, някои страни по света вече обмислят забрана на продажбата на превозни средства, които се задвижват от изкопаеми горива. Според норвежкия вестник Dagens Naringsliv, политиците в страната навярно са близо до подобно решение – за забрана на продажбите на превозни средства, работещи с петрол. Ако бъде одобрен, този ход ще влезе в сила до 2025 г.

petrol-996617_960_720

Четирите основни политически партии в Норвегия са се споразумели по такова предложение, според Dagens Naringsliv. Макар че предложението не е закон все още, шефът на Tesla Елон Мъск туитна снимка на заглавието на вестника и описа Норвегия като „удивително страхотно страна“.

Според друго издание – Electrek, партиите, постигнали това споразумение, включват политически сили „от ляво и от дясно“.

Норвежките граждани пък са предприели своите собствени стъпки към бъдещето с по-чист транспорт: около 20 на сто от превозните средства на пътя вече са електрически.

Всичко това може да е обещаваща стъпка за Норвегия, но има и някои странности, предупреждават пазарните наблюдатели. Макар че страната добива 90 процента от местната енергия чрез водноелектрически централи, Норвегия продължава да е най-големият производител на петрол в Европа. 45 на сто от износа на страната се състои от изкопаемите горива! Те формират 20 процента от БВП на Норвегия. Затова някои от световните медии коментираха решението като крайно лицемерно и го определиха като „геополитическия еквивалент на наркодилър, който отказва да се докосне до своя собствен продукт“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*