Рекордни инвестиции във ВЕИ донесла 2015 година

2015 рекордна година за възобновяемите енергийни източници и то не само от гледна точка на новите инсталации, но също така и откъм инвестиции. Вложенията в този сектор са достигнали 286 милиарда щатски долара в световен мащаб. Данните дойдоха от REN21 и нейния изчерпателен и задълбочен годишен преглед на състоянието на ВЕИ енергетиката. Ако се вземат под внимание и инвестициите в големи ВЕЦ (>50MW) и в отопление и охлаждане, то общата сума е дори по-висока.

res-res

Китай представлява мястото на повече от една трета от световните ВЕИ инвестиции. За първи път развиващите се страни надминават развитите от гледна точка на общия размер на ивнестициите във възобновяеми енергийни източници.

С увеличаване на инвестициите идва и ускоряването на технологичния напредък, намаляването на разходите и ръстът на работните места. Във ВЕИ сектора сега са ангажирани 8,1 милиона души, сочи анализът на REN21. Броят на работещите в сектора на възобновяемите енергийни източници говори за стабилен растеж в рязък контраст с „депресираните“ пазари на труда в енергетиката като цяло.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*