Норвегия върви към пълен въглероден неутралитет до 2030 г.

Парламентът на Норвегия е постигнал съгласие за залагането на цел страната да намали нетните си емисии на парникови газове до нула до 2030 г. Така Норвегия „изтегля“ целта си с 20 години по-рано.

За да се постигне целта, производството на нефт и газ в страната ще трябва да намали своя въглероден отпечатък или да търси начини за закупуване на въглеродни кредити за компенсиране на емисиите си.

leaves-291024_640

През 2008 г. Норвегия определи подобна цел за постигане на така наречения въглероден неутралитет до 2030 г., но по-късно измести целта си напред във времето за 2050 г. По това време международните преговори относно глобалното затопляне не успяха да доведат до глобално споразумение за борба с изменението на климата.

Членовете на парламентарната комисия по енергетика и околната среда единодушно се съгласиха във вторник да преместят целта за 2030 г. в отговор на споразумението от Париж в края на миналата година, каза съветникът на комитета. „Това очевидно е много амбициозна цел, но всички политически партии, представени в комисията, се споразумяха за това“, добави той.

Норвегия може да намали емисиите си чрез въвеждане на повече електромобили, което вече се случва с ускорени темпове в страната. Освен това държавата добива повече от 95 на сто от електроенергията си от водноелектрически централи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*