Превръщат CO2 в супер-ефективни батерии

Млада американска компания се е заела да разработи батерия, която се произвежда от въглероден диоксид. Проектът е финансиран от американското Министерство на енергетиката чрез грант на стойност 150 000 долара.

Saratoga Energy ще има срок от девет месеца, за да разработи своята „по-добра батерия“ на база патентован процес, който може да направи революция в производството на батерии за електрическите превозни средства, енергийните мрежи и редица други приложения.

batteries-home

„Разполагаме с 9 месеца и 150 000 долара, за да демонстрираме ефективността на материала чрез прототип“, обясни Дрю Рийд, изпълнителен директор на Saratoga Energy. „Ако всичко върви добре, ние се надяваме да спечелим и втори грант, който да ни помогне да изградим пилотна производствена база“.

Технологията на Saratoga Energy се базира на електрохимичен процес за синтезиране на графит от въглероден диоксид. Традиционно графитът се добива в Китай или се синтезира от петрол.

Достъпните батерии с висока производителност се считат за критични за нововъзникващата икономика на чистата енергия. Те са важни както за бъдещите електроенергийни мрежи, така и за развитието на електрическите превозни средства.

„Очакваме нашите материали да бъдат около 70 процента по-евтини от графита, който в момента се използва при създаването на литиево-йонни батерии, и това ще помогне за намаляване на разходите за батерии“, заяви Дрю Рийд. „Освен това нашите материали ще направят възможно батериите да се зареждат около три до пет пъти по-бързо“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*