Микропластмасата е превзела морския живот

Около 16 до 86 тона микропластмаси попадат в околната среда само в Обединеното кралство, сочи ново проучване на британски учени. Една трета от рибите в Ламанша съдържат в себе си микропластмаси.

Най-големите източници на пластмасови микрочастици – които по същество са фрагменти от пластмаса с размер под 5 мм – представляват парчета от влакна от синтетични тъкани, микрочастици от козметични продукти и почистващи препарати, както и остатъци от разпаднали се по-големи пластмасови боклуци, сочи проучването.

cream-194116_960_720

Пречиствателните станции не са проектирани да премахват микропластмасите от отпадъчните води. Това им позволява да проникнат в океана. Такива частици са открити у широк спектър морски животни, включително зоопланктон, миди, риби, тюлени. Въпреки това общият обем на микропластмасите в околната среда и тяхното дългосрочно въздействие върху екосистемите все още не са изучени.

Парламентарният Одитен комитет по околната среда (EAC) в момента провежда проучване на потенциалното въздействие на микропластмасите, пишат биратнските медии. От комитета призоваха козметичните фирми да предприемат мерки за постепенно извеждане от употреба на пластмасовите микрочастици.

„Ние знаем, че черупчестите организми и рибите поглщат пластмасови фрагменти, но това, което не знаем, е какъв е ефектът от това върху тях самите и върху човешкото здраве“, каза Мери Креаг, председател на одитния комитет по околната среда, в изявление. „Най-ефективният начин да се намали замърсяването с микропластмаси е да намали навлизането им във водите. Козметичните компании трябва да направят своите продукти по-чисти и да премахнат пластмасовите микрочастици, които замърсяват морската среда. Ако те откажат да го сторят, Одитният комитет ще помисли да предложи пълна забрана за микрочастиците в козметиката“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*