Toshiba разработва батерии заедно с авто-производителите

Японският производител на електроника Toshiba Corp ще разработва литиево-йонни батерии съвместно с неколцина авто-производители. По този начин корпорацията се надява да извлече максимална полза от нарастващото търсене на екологично чисти автомобили, предаде Ройтерс.

Компаниите за електроника все повече се обединяват с автомобилните производители за разработването на батерии за електрически автомобили и хибридни возила. Очаква се производството на презареждаеми батерии да се увеличи петкратно в рамките на близките 5 години.

Съвсем наскоро Sanyo Electric, най-големият световен производител на презареждаеми батерии, подписа договор със Suzuki Motor за доставка на батерии за нейните електрически автомобили. Това бе поредното име на голям автопроизводител, което Sanyo вписа в списъка с договорните си партньори. В същото време Panasonic Corp и Toyota Motor Corp решиха да произвеждат литиево-йонни батерии чрез съвместно предприятие.

Според Рюичи Наката, 59-годишния мениджър на поделението на Toshiba за смарт-грид технологии, соларни системи и литиево-йонни батерии, корпорацията търси бизнес-възможности навсякъде. Тя е в „развойни“ отношения с няколко големи авто-производителя. Стратегията й е по-скоро свързана с конкуренция на един отворен пазар, отколкото договаряне поотделно с всеки.

В момента Toshiba е в процес на изграждане на нов завод за батерии в Северна Япония. Той ще произвежда презареждаеми SCiB батерии от февруари 2011 с първоначален капацитет 500 000 броя месечно и с тенденция за удвояване през 2012.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*