Ръстът на CO2 емисиите от потреблението на енергия се забавил през 2015

Емисиите на въглероден диоксид от потреблението на енергия са нараснали с 0,1% през миналата година. Това е най-малкото им увеличение от 2009 г. насам. Промяната се дължи на по-слабата употреба на въглища и общо взето мудния растеж, каза BP в сряда в своя годишен енергиен преглед.

co2-pixabay

Миналогодишното увеличение, което отбеляза забавяне от 0,5% през 2014 г., направи така, че световните емисии на СО2 от използването на енергия бяха около 33 508 милиарда тона, каза BP в своя годишен преглед на световната енергетика. „Миналата година се достигна плато по отношение въглеродните емисии от потреблението на енергия. Това е резултат от забавянето на растежа на търсенето и изместването [на общия енергиен микс] от въглищата към природния газ и възобновяемите енергийни източници“, каза в уебкаст главният изпълнителен директор Боб Дъдли. „Ала това е само една много малка стъпка в правилната посока, като се има предвид мащабът на предизвикателството (за намаляване на емисиите)“.

Потреблението на въглища е намаляло с 1,8% в сравнение с 10-годишната средна годишна стойност от 2,1% растеж.

Нарастването на емисиите е под средното ниво във всеки географски регион с изключение на Европа и Евразия, казва още BP.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*