Тайванска ЖП гара със зелен покрив стопява ефекта на топлинните острови

Природата се завръща с пълна сила сред градските бетонни джунгли в южен Тайван. Холандската фирма Mecanoo е проетирала този огромен зелен покрив за ЖП гарата в Каосиунг – втория по големина град в Тайван. Новата ЖП станция ще е перлата в короната на огромния проект за подземна железопътна градска зона Каосиунг. Той предвижда големи територии с публично достъпни зелени пространства над една „многопластова“ система, при което голямото количество зеленина ще помага за намаляване на ефекта на градския топлинен остров.

Kaohsiung-Train-Station-by-Mecanoo-6-1020x610

Разположен на 8.5 хектара и с „потопен“ площад, Каосиунг ще е транспортен център с площ от 182 000 квадратни метра и ще обслужва влакове, метро, местни автобуси, междуградски автобуси, таксита, велосипеди. 35 000 квадратни метра зелен балдахин ще се простира над площада като прчудлива амеба, простираща заоблените су рамена, за да свързва различните форми на транспорт. Отдолу под балдахина органичнният мотив ще продължава – в лицето на асиметрични овални форми по тавана и големи заоблени оберлихти.

„Големият зелен балдахин с криволинейна форма над станцията се простира към града в мощен жест, ….обединявайки различните видове транспорт и представяйки визията на Каосиунг за бъдещето му като устойчив град“, пише Mecanoo.

Засенчен от зеления навес открит площад ще предпазва хората от свирепото слънце и ще предлага пространство за общността събития, като например фестивали и фермерски пазари.

Очаква се проектът да бъде завършен до 2023 г.

Kaohsiung-Train-Station-by-Mecanoo-1-1020x610 Kaohsiung-Train-Station-by-Mecanoo-5-1020x610 Kaohsiung-Train-Station-by-Mecanoo-4-1020x610 Kaohsiung-Train-Station-by-Mecanoo-2-1020x610 Kaohsiung-Train-Station-by-Mecanoo-3-1020x610

Графика: Mecanoo

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*