Бристол ще се грее с екологична топлофикационна мрежа

Новоизбраният кмет на Бристол – Марвин Рийс – е одобрил първата стъпка на града в посока превръщането му във въглеродно неутрална общност до 2050 г. Кметът е дал зелена светлина за капиталова програма на стойност 5 милиона лири за изграждане на топлофикационна мрежа с ниски въглеродни емисии, която да обслужва града.

bristol-221324_960_720

Първата фаза от изграждането на топлофикационната система, която бе одобрена по-рано тази седмица, ще доставя нисковъглеродна топлина към сградите в Бристол посредством мрежа от подземни тръби, свързани към редица енергийни центрове, включително котли, работещи с биомаса, и газови CHP системи (за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия). С течение на времето градът планира да преустанови използването на природен газ в полза на възобновяеми източници.

„Едно от моите предизборни обещания беше да изведа Бристол на пътя, който ще му позволи да функционира изцяло с енергия от възобновяеми източници до 2050 г.,“ каза кметът Рийс в изявление. „Без общоградска топлофикационна мрежа тази цел няма да бъде възможна, особено в град с исторически център, където слънчевите и вятърните технологии не винаги са приложими по технически или финансови причини“.

town-hall-425621_960_720

Топлофикационни мрежи се възприемат като един от най-ефективните начини за отопление на домовете в градските райони. Въпреки това по-малко от два процента от отоплителната енергия във Великобритания в момента се доставя чрез такива мрежи – процент, който правителството ще трябва да увеличи значително, ако иска да посрещне възобновяемите енергийни цели на Великобритания в рамките на ЕС до 2020 г.

Топлофикационната мрежа на Бристол ще бъде изградена на етапи. В крайна сметка тя ще подава топлинна енергия до всички части на града. Тръбната мрежа ще бъде положена като част от текущите инфраструктурни проекти, като например разрастването на метро-мрежата на града. Говорител на градския съвет каза, че финансирането от 5 милиона лири е за първата фаза на разработка на проекта, но че крайната амбиция е да се свърже колкото се може по-голяма част от града към системата.

Съгласно сега действащите закони за градско планиране в Бристол, всички нови сгради в рамките на определени „приоритетни зони за отопление“ трябва да се се свържат към топлофикационнара мрежа или да са в готовност за подобно свързване, освен ако това не е технически неосъществимо по някаква причина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*