Замърсяването на въздуха коства на икономиките 2,6 трилиона долара на година

Замърсяването на въздуха може да доведе до 6-9 милиона преждевременни смъртни случая на година и ще струва по 2,6 трилиона долара годишно до 2060 г. Паричната цена е резултат от дните, прекарани в болничен отпуск, медицински разходи, както и намалена продукция. Това сочи нов доклад на Организацията за икономиеско сътрудничество и взаимопомощ.

pollution (1) -600x522

Ако не се предприемат решителни политики и действия, за да се подобри качеството на въздуха по света, разходите за здравеопазване, свързани със замърсяването, могат да достигнат около един процент от световния БВП в рамките на по-малко от 35 години.

Очакваните здравни разходи на човек, свързани с проблеми заради замърсяването на въздуха, могат да достигнат около 330 долара на човек, твърди ОИСР.

Покачващите се нива на замърсяването заради нарастващата икономическа активност и потреблението на енергия се очаква да доведат по-специално до по-високи концентрации на фини прахови частици (ФПЧ 2.5), както и на приземния озон, предупреждава докладът.

Малко по-светли са изгледите за жителите на САЩ и Западна Европа, където се очаква показателите за въздушното замърсяване да се стабилизират и да спаднат в резултат на усилията за насърчаване на чистата енергия и по-ефективния транспорт. Мрачни са обаче перспективите за въздушното замърсяване и за смъртността в Индия, Китай, Южна Корея и азиатски страни като Узбекистан, където нарастващото население и все по-задръстените градове убиват все повече хора.

Докладът предвижда големи финансови загуби заради въздушното замърсяване в Китай, Русия, Южна Корея, Източна Европа и страните от каспийския регион. За тях ОИСР казва, че ще са жертва на „ниска работна продуктивност“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*