Библиотека с LEED Gold е създадена с помощта на Facebook и Twitter

Когато ванкувърското студио Bing Thom Architects спечелва правителствена субсидия за изграждане на нова билиотека в центъра на града на стойност 36 милиона долара, при един обезпокоително кратък краен срок за строителството, проектантите се насочват към едно хитро решение за спестяване на време: социалните медии. Само за 18 месеца те извървяват пътя от концепцията до завършването на проекта. За целта архитектите събират обратна връзка от обществеността чрез Facebook, Twitter, Flickr, както и блога на библиотеката. След това те трансформират данните в нещо, което може да се нарече, може би, първата обществена сграда в света, проектирана с помощта на социалните медии. Завършена през 2011 г., новата библиотека Surrey не е просто красива и функционална рожба на общностното творчество, а и носител на златен LEED сертификат.

Surrey-City-Centre-Library-by-Bing-Thom-Architects-1-1020x610

За да провокират общественото мнение, Bing Thom Architects създават онлайн „Книга за идеи“, която приканав всички да представят идеи, снимки и текстове относно това, което биха искали да има в бъдещата библиотека. Измежду Facebook фенове на библиотеката най-големият процент са млади хора под 25 години, а втората по големина група са жени на възраст между 35 и 44. Исканията им варират от това да има молитвена стая за мюсюлманите до кабинети за компютърно обучение и детски зони за рисуване.

Архитектите се заемат да „дестилират“ идеите, резултат от което е дизайн, съсредоточен изцяло върху потребностите на хората. Библиотеката се очертава с формата на заострен кораб с овални, ултра-модерни линии. „С напредъка на лесно достъпната в електронен вид информация, ролята на библиотеките се променя и събирането на книги вече не е основният фокус“, казват архитектите. „Дизайнът на сградата възниква от необходимостта да се осигури пространство за четене, изучаване, и преди всичко събиране на хората като общност“. Големите прозорци, извиващият се нагоре централен атриум и оберлихтите осигуряват обилно количество естествена дневна светлина, а наклонените навън стени намаляват натрупването на топлина в сградата.

Surrey-City-Centre-Library-by-Bing-Thom-Architects-11-1020x610 Surrey-City-Centre-Library-by-Bing-Thom-Architects-10-1020x610 Surrey-City-Centre-Library-by-Bing-Thom-Architects-9-1020x610 Surrey-City-Centre-Library-by-Bing-Thom-Architects-6-1020x610 Surrey-City-Centre-Library-by-Bing-Thom-Architects-3-1020x610 Surrey-City-Centre-Library-by-Bing-Thom-Architects-7-1020x610 Surrey-City-Centre-Library-by-Bing-Thom-Architects-8-1020x610 Surrey-City-Centre-Library-by-Bing-Thom-Architects-4-1020x610 Surrey-City-Centre-Library-by-Bing-Thom-Architects-2-1020x610 Surrey-City-Centre-Library-by-Bing-Thom-Architects-5-1020x610

Снимки: Bing Thom Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*