Чили генерира толкова много слънчева енергия, че тя стана безплатна

През последните години Чили е инвестирал толкова много в слънчевата си енергетика, че сега страната генерира повече електричество от слънцето, отколкото може да използва. Нови данни разкриват, че спот-цените на тока от слънчева енергия са спаднали до нула в продължение на 113 дена в периода до април. А тепърва се очакват още много дни с много слънце – и безплатна слънчева енергия. Без съмнение безплатната слънчева енергия е огромна полза за жителите. Ала анализаторите са разтревожени как това явление ще се отрази на пазара, тъй като инвеститорите и собствениците на соларни електроцентрали могат да загубят немалко пари.

PV_Pixabay

Слънчеватаенергия , която се подава към централната електропреносна мрежа на Чили, се е увеличила четирикратно от 2013 г. Мрежата в момента се захранва от 29 соларни парка, а други 15 са в процес на на изграждане. Но всъщност Чили има две действащи електрически мрежи: централна мрежа и северна мрежа, които не са взаимно свързани. Инфраструктурата в някои области на всяка мрежа е лоша. Затова има места, където мрежите просто не могат да подават достатъчно електроенергия. Благодарение на вековния принцип на търсенето и предлагането в някои области имат повече електроенергия, отколкото е необходима, което натиска цените надолу, докато други области са слабо обслужени. В районите, обслужвани от северната част на централната мрежа, подаваните излишъци са довели цената на електроенергията до нула. Показателите за тази година са на път да съвпаднат или дори да надминат миналогодишния брой „безплатни“ дни, които бяха 192. Едновременно с това слабо обслужените области от мрежата са задължени с по-високи от нормалните цени.

Пазарните анализатори сега са загрижени за дългосрочните последици от мощния ръст на слънчевата индустрия, случили без необходимото обновление на инфраструктурата, така че тя да може да се справя с нарастването на капацитета. Правителството на Мишел Башелет постави енергийния сектор като приоритет, но с фокус само върху каткосрочните проекти, посочи Карлос Бариа, бивш ръководител на правителствената служба по възобновяемата енергия. За сметка на това дългосрочните проекти са подценени и е пренебрегнато разрешаването на проблемите с бързото развитие на ВЕИ сектора.

1 коментар

  1. Всъщност заглавието е подвеждащо. По-правилно би било „Електропреносната инфраструктура на Чили е неадекватна и не позволява произведената на едно място електрическа енергия от соларни централи да бъде пренесена там, където има нужда от нея“.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*