Дубай ще гради най-голямата CSP електроцентрала в света

За пореден път Дубай иска да вземе лидерска титла в света на чистата енергетика. Агенцията по водите и електроенергията в Дубай (Dewa) наскоро обяви планове за изграждането на масивна електоцентрала за концентрирана слънчева енергия със зашемятаващия капацитет от 1000 мегавата. Това е почти два пъти повече от сегашния рекордьор за най-голямата концентрирана слънчева централа – комплекса Ноор-Уарзазат в Мароко, който ще достигне 500 MW през 2018 г.

concentrated-solar

Шефът на DEWA Саед Мохамед Ал Тайер съобщи, че централата може да започне да функционира през 2030 г. – годината, когато страната се надява да добива 25 процента от енергията си от чисти източници. За изграждането и експлоатацията на инсталацията ще бъдат избрани частни компании. Първият етап, който следва да бъде завършен през 2021 г., обещава да е 200 мегавата.

„Няколко хиляди“ хелиостата ще отразяват слънчевите лъчи към една кула, разясни Ал Тайер. Той каза, че огромното предимство на концентрираната слънчева енергия е, че топлината може лесно да се съхранява, така че електроцентралата да може да продължи да произвежда електроенергия и през нощта. Проектът ще използва термално съхранение за „8 до 12 часа всеки ден“.

„Ние постоянно работим, водени от визията на нашето мъдро управление, което изисква от нас да се готвим да се сбогуваме с последната капка петрол,“ посочи Ал Тайер. „Това се основава на визия, която признава значението на енергията от възобновяеми източници за постигането на баланс между развитие и устойчивост“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*