Южна Корея стяга нулево-въглероден остров

Проектите за изграждане на различни видове нулевовъглеродни общности се роят и ето, че надпреварата за създаване първия в света нулевовъглероден остров набира скорост. На юг от Южна Корея един малък остров на име Гападо, който е дом на 177 души, би могъл да претендира за титлата. До 2030 г. Обаче близкият до него остров Джеджу, където живеят над 600 000 души, се надява да постигне статут на нулевовъглероден остров, използвайки модела на Гападо. Малкия остров се захранва основно от слънчева и вятърна енергия.

800px-Gapado_scenery
Остров Гападо, снимка: Naturehead, CC-SA 3.0

 

Джеджу преследва целта си от четири години. Заедно с областната управа те са помогнали на Гападо да стане почти нулевовъглероден. Местният офис е похарчил малко над 100 милиона долара, за да инсталира два ветроейергийни генератора (500 Kw), както и покривни слънчеви панели. 48 от 97 домове в Гападо вече имат соларни покриви. Жителите са платили около 10 на сто от разходите – областната служба е поела останалата част. Островът също така е премахнал електрическите стълбове в полза на подземни кабели.

Гападо има и система за съхранение на енергия за неизбежните облачни дни. Както слънчевите панели, така и вятърните турбини са свързани с „умни електромери и умна електроразпределителна мрежа“. Ръководителят на микрогрида Лий Юнг-Сук описва острова като „гигантска батерия“. Ветроегенераторите произвеждат достатъчно електроенергия, за да има ток за домакинствата дори и в най-мрачните дни.

Управителят на Гападо Джин Миюнг-хван казва, че на острова дори не е необходимо да се използват дизелови генератори – слънчевата и вятърната енергия покриват всички енергийни нужди.

Нетърпеливи да вкусят от изцяло въглеродно-неутралния начин на живот, туристите се устремяват към Гападо, който е достъпен само чрез ферибот от остров Джеджу. Там посетителите ходят пеш или карат колело, тъй като има само около девет коли на острова. Четири от тях са изцяло електрически.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*