Подземен ВЕЦ, скрит в швейцарските Алпи, захранва 1 милион домове

Скрит под девствената природа на един планински връх в Швейцария, огромен одземен ВЕЦ е най-добре пазената тайна в региона. Линтал е помпено-акумулираща „система за съхранение на енергия“, която носи името на малкото градче в съседство. Тя генерира електричество от движещата се вода между две мечтателно-лазурни високопланински езера. По-голямата част от работните механизми на електроцентралата са разположени дълбоко под земята. Фактът, че са невидими, помага за намаляване на въздействието на електроцентралата върху околната среда и дивата природа.

Linthal-hydropower-station-1-cable-car-1-1020x610

ВЕЦ Линтал е достъпен само с лифт, след живописна разходка през извиващи се планински пътища. Устата на тунела, който се спуска към подземната електроцентрала, се намира на 1800 метра над морското равнище. По заповед на оператора на централата, швейцарската ютилити компания Axpo, масивните стоманени вентили са отворени, което позволява на водата да тече от езерото Мът до езерото Лимерн, между които стои огромна скала. Денивелацията е равна на два пъти височината на Айфеловата кула. Близо 87 000 кубически метра вода чакат в язовира в долината, готови да захранвате хидрогенератора на централата, които работят с променлива скорост.

Linthal-hydropower-station-5-other-nearby-lakes-1020x610

Когато търсенето на енергия е слабо, потокът на клапана просто е обърнат. Водата се изпомпва от долния резервоар обратно до езерото Мът. Там тя се съхранява, докато дойде време да се пусне пак и да тече, за да се генерира повече електричество. По този начин електроцентралата служи и като гигантска естествена батерия.

Електроцентралата Линтал е интересна не толкова с приложението на ПАВЕЦ системата, колкото с факта, че работи с технология с с променлива скорост, което извежда помпено-акумулиращите станции на ново ниво. Клапаните, контролиращи потока на водата, дават възможност да се променя нетният енергиен капацитет на централата в реално време, абсорбирайки гъвкаво промените в потреблението.

При максимално натоварване ефективността на ВЕЦ-а достига 80%.Когато всичките четири генератора са в експлоатация, централата е способна да бълва 1450 мегавата чиста електроенергия – достатъчно да захрани един милион швейцарски домове по време на пиковите часове на потребление.

Linthal-hydropower-station-6-valley-peak-1020x610 Linthal-hydropower-station-4-tunnels-inside-1020x610 Linthal-hydropower-station-7-turbine-shaft-1020x610 Linthal-hydropower-station-4-generator-hall-1020x610 Linthal-hydropower-station-3-lower-dam-1020x610 Linthal-hydropower-station-8-valve-1020x610 Linthal-hydropower-station-2-tunnel-1020x610

Снимки: General Electric

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*