Разработват енергийно ефективен процес на UV обеззаразяване на вода

Система за ултравиолетово обеззаразяване на водата, която е с много по-висока енергийна ефективност от досега познатото, разработват изследователите в Технологичния институт Карлсруе в Германия.

Водата се използва в индустрията по много начини, включително като средство за охлаждане или като разтворител. Затова е важно нейната обработка да е екологична и ефективна.

water-424807_640

“Eco-UV“ е изследователски проект, финансиран от Европейския съюз с 3,9 милиона евро в рамките на програмата „Хоризонт 2020“. Целта му е да се разработят ефективни UV излъчватели и дълготрайни електронни системи за екологично ултравиолетово третиране на вода.

Ултравиолетовата (UV) радиация се прилага за обработка на питейна вода и други приложения от години. За кратки периоди от време ултравиолетовите лъчения значително намаляват броя на бактериите в течността, при което не са нужни каквито и да е химически добавки за обеззаразяване.

Сега проектът „Eco-UV“ търси пътя към нова и иновативна UV технология за обработка на вода, която да е с много по-висока енергийна ефективност, за дезинфекция на питейна вода и детоксикация на вода за промишлени процеси.

„В Технологичния институт в Карлсруе ние работим по нов ключов компонент, безживачен UV излъчвател,“ обясни д-р Райнер Клинг от катедрата по светлинни технологии в KIT. Освен това инженерите са разработили нов вид баласт за тази лампа. „Използвайки силициев карбид като полупроводников материал, ние постигаме много висока плътност на мощността. Това не само повишаване на ефективността, но и намалява консумацията на енергия и емисиите на CO2“.

Новият UV излъчвател ще бъде тестван за дългосрочна стабилност, признаци на стареене, както и различни изменения при различни приложни условия. За тази цел учените ще си сътрудничат с промишлеността в рамките на проекта „Eco-UV“. Британският производител на UV системи Hanovia ще тества разработката. Центърът за водни технологии TZW при Германската научно-технологична асоциация за газ и вода DVGW ще отговаря за наблюдението и сертифицирането на системите. Шведският институт за околната среда IVL ще направи пълна оценка на жизнения цикъл на разходите и ползите за околната среда – сравнение с конвенционалните UV технологии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*