Безпилотни електробусчета Navya Arma щъкат във Франция

Ядрената електроцентралата на EDF в Сивьо (Западна Франция) е пионер в превозването на служителите си по устойчив начин. Сивьо е първото индустриално място, което се радва на безпилотни електрически автобусчета, използвани за ежедневните пътувания на служителите между различните зони на електроцентралата, разгърната на 220 хектара.

ARMA.18

Маршрутните автобуси са замислени и изградени само за две години от Navya – компания от Лион. Нейните мини-автобуси не зависят от човек, който да ги управлява, и не се нуждаят от доливане на гориво, за да се движат.

Така е благодарение на модерните технологии, вградени в електробусчетата. Те се презареждат чрез индукционно зареждане, тоест безконтактно. Снабдени са с множество датчици, така че могат да се движат безшумно по точно определен път и да избягват препятствията по трасето си. Като се има предвид, че 90% от произшествията са резултат от човешка грешка, безопасността е наистина интересно явление в този случай.

ARMA.06

Пресметнато е, че въвеждането на 6 маршрутни автобуса от този вид в електроцентралата, които заменят 4 стари автобуса с ДВГ, ще спестява по 40 тона CO2 на година.

Освен това служителите ще се придвижват много по-бързо – те ще губят три пъти по-малко време в придвижване – чрез новите електробуси.

От икономическа гледна точка повишаването на производителността се оценява на 3 милиона евро. Те идват от няколко направления – от факта, че не е нужен шофьор, който да кара автобусите, от намалените разходи за поддръжка, елиминираните разходи за гориво, по-ефективното използване на врмето на служителите и др.

Освен всичко електробусчетата на Navya Arma потвърждават, че този вид превозни средства могат отлично да обслужват транспорта по относително къси и предварително известни маршрути. Те биха могли да послужат и на други организации, допринасяйки за опазването на околната среда.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*