САЩ и Норвегия: горите от жизненоважно значение за глобалните цели за климата

Международното споразумение за опазване на климата, подписано в париж, трябва да включва по-голямо използване на горите като естествени средства за складиране на въглерод, обявиха американски и норвежки правителствени лица в съвместно изявление в сряда. Американският държавен секретар Джон Кери, който бе на посещение в Осло като част от своето пътуване из Европа, и министърът на околната среда на Норвегия Видар Хелгезен, подписаха договор за по-тясно сътрудничество за защита на горите, включително привличане на по-голяма подкрепа от страна на частния сектор.

forest-931706_960_720

Почти 200 нации се договориха през декември за преминаване от изкопаеми горива през следващите десетилетия към възобновяеми източници на енергия, за да се ограничи увеличаването на бедствия като наводнения, суши, горещи вълни и покачване на морското равнище. „Тези цели не могат да бъдат постигнати без горите,“ се казва в изявлението.

„Науката е ясна: съхраняването, възстановяването и устойчивото управление на световните природни гори е от решаващо значение за постигането на безопасен, сигурен и устойчив свят“, пишат политиците.

Норвегия, която е водещ износител на нефт и газ, е и най-щедра в подпомагането на развиващите се страни да намалят загубата на горски масиви в последните години. Тя финансира проекти на стойност 1 млрд. долара за опазване на горите в Бразилия и Индонезия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*