„Вратата към долната земя“ в Сибир расте ускорено

В един отдалечен район на Сибир, край малкия град Батагаин в Якутия, земята изведнъж се е отворила преди 25-50 години. Зейналата яма така и не спряла да се „вдлъбва“. Сега кратерът е широк километър и половина и е с дълбочина 120 метра. Геоложките проучвания предполагат, че той се разширява с по 20 метра всяка година. Независимо от това повечето хора, живеещи в непосредствена близост, дори не знаят, че той съществува – да не говорим за това как промените в климата го правят още по-голям.

Batagaika-Crater-aerial-1020x610

Пропастта е наречена „кратера Батагайка“ и местни жители говорят за него като за „врата към долната земя“. Неговото място насред огромна бореална гора не е случайно. Катастрофалното пропадане вероятно не е щяло да се появи, ако бяха на мястото си околните дървета. Презумпцията е, че кратерът се е появил след „разчистване“ на част от земите на това място. Според местните медии от 60-те години, обезлесяването на района е довело до ерозионни процеси, породили пропадането на земните маси.

По-високите температури, предизвикани от изменението на климата, продължават да топят дълбоко замръзналата земя. Това от своя страна ускорява сриването на земни маси в кратера. Големите наводнения в региона през 2008 г. също са допринесли за растежа на ямата.

Batagaika-Crater-from-the-ground

Подобни кратери има и в северната част на Канада, но никой от тях не се доближава по размер до огромния „Батагайка“, известен също като „мегасвлачището“. Геоложкото събитието в Сибир е два до три пъти по-голямо от втория по големина кратер със сходен произход.

„Очаквам мегасвлачището Батагайка да продължи да расте, докато се изчерпи откъм лед или бъде погребан от натрупани седименти. Доста е вероятно и други мегасвлачища да се развият в Сибир, ако климатът продължи да се затопля или стане по-влажен“, казва д-р Юлиян Мъртън, професор по геология в университета в Съсекс. Той е един от малкото учени, изследващи мястото, заедно с екип от Института по приложна екология на Севера при Федералния университет в Североизточен Якутск.

2 коментара

  1. Извинете, това на български ли е? „не е щяло да се появи“, „бореална гора“, „презумпцията“, „Очаквам мегасвлачището Батагайка да продължи да расте, докато се изчерпи откъм лед или бъде погребан (мегасвлачищеТО – среден род!) от натрупани седименти (утайки алоооо)“

  2. Повече подробности за тази метафора бомба:
    „http://siberiantimes.com/science/casestudy/news/n0678-200000-year-old-soil-found-at-mysterious-crater-a-gate-to-the-subterranean-world/“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*