Проста кафе-машина прави сложни химически анализи

Химичните анализи често отнемат много време и изискват скъпо оборудване – да не говорим за наличието на специални субстанции като например разтворители. Испански учени обаче са подходили хитро и са използвали обикновена машина за еспресо, за да си направят полева система за химически анализ. Те използвали проста, купена от магазина кафе-машина, която накарали да прави бързо и евтино извличане на канцерогенни замърсители от проби на замърсени почви. Въпросните вещества са наречени полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ).

coffee-802057_960_720

Първо учените заредили кафе-машината с капсула, която съдържа 5 грама почвена проба с предполагаемо съдържание на ПАВ (вместо кафе-капсула). След това вместо вода пуснали да тече 50 мл смес от вода и разтворител – ацетонитрил – която да премине през почвената проба при нормалните за еспресо температура и налягане. Процесът отнел 11 секунди вместо обичайните за това 30 минути, които се наблюдават при други методи. Накрая учените прекарали получената „напитка“ през друго лабораторно оборудване с използване на „нормалните“ процедури за откриване и измерване на веществата, които са били извлечени от почвата.

Концентрациите на ПАВ в почвата, измерени по този начин, показват леко отклонение спрямо тези при измерванията по стандартни методи. За учените обаче готовата кафе-машина е евтино и достъпно решение за бързи анализи, при което отклонението е приемлив „компромис“. В момента учените работят по това да адаптират своята „методология“ с кафе-машина за анализ на проби за наличие на други замърсители като пестициди, фармацевтични продукти и перилни препарати в храни или почвени проби.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*