Потопяемо устройство добива водород от слънце и вода

Калифорнийската новостартираща фирма HyperSolar и изследователи от Университета в Айова са обединили силите си за добиването на възобновяема енергия по начин, който изглежда черпи вдъхновение от растенията. Използвайки вода и слънчева светлина, учените са успели да произведат водород. В края на май HyperSolar обяви „пробив“ в ефективността на своята технология, а Университетът на Айова поднови едногодишния си договор за научни изследвания с младата компания.

HyperSolar-Energy-600

Двете страни се трудят усилено върху технология за създаване на чиста енергия във вид на водород чрез използването на процес, подобен на фотосинтезата. Технологията е важна, защото всички устойчиви методи за добиване на водородна енергия чрез разделяне водните молекули засега са много скъпи. Начинът на произвеждане на водород, създаден от HyperSolar, в крайна сметка може да се окаже далеч по-рентабилен.

За да постигнат своята цел, учените са създали електрохимично устройство, което се захранва със слънчева енергия. Устройството се поставя във всякакъв вид вода – включително отпадъчна или морска, т.е. солена. Когато слънчевата светлина огрее устройството, то превръща водата във водород, който може да се съхранява. Когато този водород се превръща обратно във вода, енергията от процеса може да се използва.

Водещият учен на HyperSolar Сиед Мубийн казва, че изследователите планират мащабирането на технологията, за да се намерят начини да се намалят разходите, а процесът да се подобри. Смятат, че енергията, произвеждат по този начин, може да се използва във водородни автомобили или като източник на чисто електричество за мрежата.

„Развитието на системите за чиста енергия е важна цел в световен мащаб. В момента системите за чиста енергия, като например слънчеви клетки и вятърни турбини, работят при високо ниво на сложност,“ казва Мубийн. „ Истинското предизвикателство в бъдеще е да се разработят евтини системи за чиста енергия, които да могат да бъдат икономически конкурентни на системите за изкопаеми горива, и да бъдат масово възприети в световен мащаб, а не само в развитите страни“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*