Изменението на климата ще намали добива на плодове и зеленчуци

Половин милион души ще загинат до 2050 г. само заради въздействията на климатичните промени върху селското стопанство, сочи ново проучване на „Oxford Martin Program“ за бъдещето на храните. Проведено от изследователи от Великобритания и САЩ и публикувано в „The Lancet“, то сочи, че въпросните смъртни случаи могат да случат заради намаляването на добива на плодове и зеленчуци.

vegetables-752153_960_720

До 2050 г. плодовете и зеленчуците могат да се окажат не чак толкова лескно достъпни, както са сега, а липсата на правилно хранене застраши много хора. Опасностите са свързани със сърдечно-съдови заболявания, инсулти, както и някои видове рак.

Изследователите, ръководени от Марко Спрингман, са установили, че наличната храна в световен мащаб ще намалее с 3,2 процента. Това намаление ще засегне най-много хората на места като Китай и Индия.

След всички изчисления изследователите смятат, че намаляването на достъпа до храна може да доведе до смъртта на 529 000 души. Предвид несигурността на някои фактори, типични за подобни сложни изследвания, прогнозата всъщност варира от 314 000 до 736 000 смъртни случая.

„В изданието „The Lancet“ Марко Спрингман и колегите му се задълбочават много, за да направят най-усъвършенстваните прогнози досега относно последиците от изменението на климата върху храните и здравето в 155 региона по света до 2050 година“, коментират професорите Алистър Уудуард и Джон Портър по повод проучването. „Но дали нямаме основание да мислим, че всъщност най-големите рискове се крият по-далеч, някъде отвъд 2050 година?“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*