Виртуални електроцентрали се справят с непостоянството на слънчевата енергия

В опит да впрегне силата на разпределените покривни соларни инсталации, за да направи мрежата по-гъвкава и надеждна, нюйоркската ютилити компания полезност Consolidated Edison стартира пилотна програма за съврзване на десетки малки слънчеви масиви в една-единствена, софтуерно управлявана електроцентрала. В проекта участват разработчикът на соларни систмеи SunPower и компанията за съхранение на енергия Sunverge. Общата цел е да се създаде „виртуална електроцентрала“ – мрежа от разпределени системи, която функционира като един модул в електроенергийната мрежа.

res-res

Проектът ще включва 300 жилища с комбинирана мощност от 1,8 мегавата слънчев капацитет и батерии, които могат да съхраняват до четири мегаватчаса електроенергия. Това е достатъчно, за да захранва 300 средни американски домакинства в продължение на около 10 часа.

Това, разбира се, не е огромен брой. Ала програмата представлява един от най-амбициозните опити да се превърнат множество разпределени соларни инсталации в гъвкав източник на енергия за електрическата мрежа, който да може да замени електроенергията от централи, работещи с изкопаеми горива, каквито обикновено се използват, за да се компенсират прекъсванията на възобновямата енергия. Собствениците на жилища със соларни системи ще отдават под наем своите покривни фотоволтаици на ConEd. Те ще плащат малка премия за домашните батерии, които могат да бъдат и резервен източник на електроенергия по време на прекъсвания на електрозахранването.

Това не е първият опит за създаването на виртуална електроцентрала на база възобновяема енергия. Подобни проекти има и в други щати, а също и в Германия, която бързо разви ВЕИ енергетиката си в последните години.

Тези инсталации са икономични за комуналните дружества при днешните цени на батериите и другите технологии за съхранение на енергия, според ново проучване на MIT. Тяхната прогноза е, че подобен род системи ще стават по-привлекателни, тъй като цените им ще падат през следващите години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*