Сателитни предаватели разкриват миграциите на застрашени морски костенурки

Учени са маркирали със сателитни предаватели група ястребоклюни морски костенурки в една важна за вида тихоокеанска зона – с надежда информацията, която се подава чрез сателитите, да помогне да се разбере повече за гнезденето на застрашеня вид, неговото хранене и моделите на миграция. Това се случва на най-голямото „средище“ на ястребоклюни морски костенурки на Соломоновите острови.

5840602412_40488f3f8f_b

Маркирането на животни със сателитени предаватели, включително и костенурки, не е нещо ново. Но програма за сателитно проследяване от такъв мащаб не е правена никога преди, казва Ричард Хамилтън от „Опазване на природата“ – организацията, която реализира проекта.

„Използваме сателитни предаватели, за да добием наистина подробна и задълбочена информация за това къде отиват тези костенурки“, каза той. Екипът улавя женски костенурки, които гнездят, и прикрепя към черупките им сателитните предаватели. После костенурките поемат по пътя си. След няколко месеца лепилото, с което устройствата са закрепени, ще се разгради. Тогава предавателите ще паднат.

Ястребоклюните костенурки гнездят веднъж на всеки седем години средно. Популацията, която е обект на изследване, наброява между 2000 и 4000 животни, според биолозите. След като костенурките напуснат защитената зона на брега, те се отправят към далечни места за хранене. Учените се надяват да разберат повече за тези движения именно благодарение на програмата.

Ястребоклюните морски костенурки са класифицирани като критично застрашени. Тяхната популация е намаляла с около 80% в рамките на последните три поколения.

Бракониерството е основната причина. Голямо въздействие обаче има и изменението на климата.Изследователите казват, че две от маркираните костенурки са били уловени от бракониери веднага след като са пуснати с проследяващите устройства върху черупките си.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*