Франция ще гласува против удължаването на употребата на глифозата в ЕС

Франция ще гласува срещу удължаването на правото за използване на хербицида глифозат в ЕС, обяви френският министър на околната среда.

Лицензът за употреба на глифозата в ЕС изтича в края на юни и, ако не бъде удължен, производителите ще имат шест месеца за постепенно извеждане от употреба на продуктите, съдържащи веществото.

herbicide-587589_640

Противоречиви сведения относно канцерогенните свойства на глифозата изправиха земеделци и бизнес-лобита срещу граждански организации и екологични групи. Мнозина политици в ЕС не желаят да одобрят удължаването на употребата на химикала.

„Франция ще гласува против при вота за глифозата,“ каза Сеголен Роял пред журналисти преди срещата на министрите на околната среда на ЕС.

След като не успя да спечели подкрепа за предложението за подновяване на лиценза за глифозат за срок до 15 години, ЕК предложи 12-18-месечно „временно“ продължение в очакване на допълнителна научна информация за глифозата. Тъй като големи страни като Франция и Германия се въздържаха от гласуване по въпроса по-рано този месец и не подкрепиха идеята, дори компромисното предложение не събра достатъчно подкрепа, за да бъде прието.

Въпросът сега е в ръцете на апелативен комитет от политически представители от 28-те държави от ЕС, чието решение се чака на 24 юни. Ако не се стигне до решение с квалифицирано мнозинство там, Еврокомисията има възможност да вземе решение самостоятелно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*