Еколози: конкурс с критерии за устойчивост да потърси бъдеще за ‘Белене’

Да се организира прозрачен конкурс, който да събере идеи за бъдещето на площадката на непостроената АЕЦ „Белене“ при залагане на стриктен набор от критерии за устойчивост – това предложение изпратиха еколозите от ЕС „За Земята“ в отворено писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Посланието е озаглавено „Площадката на Белене – корупционен гьол или възможност за безядрено развитие?”

nuclear_sxc_hu

Над 2 милиарда лева коства до момента нереализираният проект за нова атомна електроцентрала в Белене, подчертават от ЕС „За Земята“. Освен за поръчаното руско оборудване – без да има сключен договор – тази сума включва различни „доклади“, „анализи“, „проучвания“, строеж на информационен център. “Едно от най-скандалните пера по проекта са разходите за консултантски услуги в размер на 210 милиона евро! ….Според експерти, какъвто и да е доклад за нестартирал проект не би могъл да струва повече от 2 милиона”, казват еколозите.

Освен, че вече ни струва огромна сума, макар да е несбъдната, една нова ядрена електроцентрала би била неразумно енергийно решение в ерата след Фукушима 2011, когато светът се увери, че ядрените аварии са съвсем реалистична опасност. За тях човечеството плаща най-скъпо – със здравето и живота си.

От гледна точка на енергийния баланс на страната една нова АЕЦ също е изцяло ненужна. „Още през 1990 г. екип на БАН в т.нар. „Бяла книга“ излезе със становище: „От енергийна, икономическа, техническа, сеизмична, екологична и социална гледна точка, строителството е недостатъчно обосновано и е неприемливо“, припомнят еколозите. През последните 15 години редица независими експерти даваха оценки за липсата на необходимост от строеж на нова ядрена мощност. Това се потвърждава и от официални данни, както и от практиката: през последните няколко години всяка пролет се оформят драми кои мощности да се спрат, за да не се претовари енергосистемата, защото има дисбаланс между намаляващото потребление в страната и огромното производство. За настоящата година данните показват, че от началото на година до 5 май износът е намалял с повече от 2 пъти.

Предвид всички тези фактори от Екологично сдружение „За Земята“ предлагат да се потърси нова визия за бъдещето на площадката в Белене, изградена за несбъднатата АЕЦ.

“Предлагаме нашето правителство да обяви международен конкурс за бъдещото използване на вече изградената площадка в Белене с ясни параметри и да избере най-добрия проект след икономически анализ на ползите и вредите, както и съблюдавайки опазването на околната среда в региона. Така този символ на корупция ще престане да разхищава нови средства от бюджета, а ще генерира приходи и ще подпомогне развитието на региона.

Препоръчваме:

  • Одобрените проекти да имат дългосрочна визия за развитие на площадката;
  • Да отчитат местните и регионалните особености, природните условия;
  • Да бъдат иновативни и да подкрепят устойчивото развитие;
  • Да се даде предимство на проекти, които не включват наемане на руски специалисти;
  • Предложенията могат да включват част от площадката или да комбинират няколко идеи.”

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*