Всички нови автомобили в Германия трябва да са нулевоемисийни след 2030

Много европейски държави работят за намаляване на въглеродните си емисии чрез комбинация от инициативи, свързани с повишаване на производството на енергия от възобновяеми източници и намаляване на вредните емисии от транспорта. Сега Германия отново изпъкна, като взе решение да елиминира вредните газове и частици, идващи от нейните пътища. Страната обяви, че към 2030 г. всички новорегистрирани автомобили ще трябва да отговарят на изискването за нулеви вредни емисии. Това ново правило е част от по-мащабната цел на Германия да намали с до 95 процента емисиите си на въглероден диоксид до 2050 г.

electric-car-734573_1280-600x522

Крайно време е Германия да погледне сериозно на намаляването на емисиите от транспорта си, смята заместник-министърът на икономиката Райнер Бааке. „Факт е, че няма никакво намаление на емисиите на CO2 от транспорта от 1990 г. насам“, каза той. „Ние нямаме каквито и да е решения за намаляване на емисиите от камионите в момента. Но имаме отговор на проблема при автомобилите“.

Изискването за елиминиране на вредните емисии ще помогне, но правителството на Германия ще направи прехода малко по-лесен с вече действащата програма за парични стимули за насърчаване на продажбите на електрически автомобили. Министерството на околната среда смята, че програмата за стимулиране ще помогне за появата на още 500 000 електрически превозни средства по пътищата а Германия до 2020 г. Това, впрочем, е срокът, който страната си е поставила за намаляване на общите емисии на нацията с 40 процента.

В момента по немските пътища има едва 130 000 хибрида и 25 000 изцяло електрически автомобила (към януари 2016 г.), наред с около 30 милиона бензинови автомобила и 14,5 милиона дизелови двигателя.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*