Дървена кула ще е втората най-висока сграда в Лондон

Богатите възможности на дървесината за изграждане на жилищни конструкции като че ли отново са обект на признание и се появяват все по-често в проекти за иновативни дървени конструкции като алтернатива на традиционната стоманена и бетонна сграда. Сега PLP Architecture и изследователи от университета в Кеймбридж за запретнали ръкави заедно за проектирането на втората най-висока в Лондон дървена кула. Ако се реализира, тя ще е и втората най-високата сграда в града.

Oakwood-Tower-by-PLP-Architecture-and-Cambridge-University-1-1020x610

80-етажната кула „Оукууд тауър“ ще поеме до 1000 нови жилища. Графиките показват две взаимосвързани структури, стърчащи над бетонните блокове на жилищния комплекса Барбикан и неговия център за изкуства, проектиран през 1950-те. Като лека и гъвкава алтернатива на традиционните строителни материали, дървесината позволява по-бързо изграждане. Освен това този подход намалява CO2 емисиите от строителството.

Oakwood-Tower-by-PLP-Architecture-and-Cambridge-University-2-1020x610

„Използването на дървото като структурен материал за високи сгради е една област, към която е налице постоянно нарастващ интерес заради огромните и разнообразни потенциални ползи“, казват архитектите. „Най-очевидната от тях е, че очевидно става дума за възобновяем ресурс, за разлика от преобладаващите строителни методи, които използват бетон и стомана,“ се казва в изявление на Университета в Кеймбридж.

Oakwood-Tower-by-PLP-Architecture-and-Cambridge-University-3-1020x610

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*