Автономна соларна лодка тръгна да прекосява Атлантика

Автономна соларна лодка тръгна на пътешествие през Атлантическия океан. Този проект не се финансира от някоя голяма компания, а е амбициозно лично начинание на двама приятели в свободното им време.

Хитро наречена „Соларен пътешественик“ (Solar Voyager), тя ще се опита да пресече Атлантическия океан от Масачузетс, САЩ, до Португалия, задвижвана само от слънцето. Нейното самотно соларно пътешествие от 3000 км започна в началото на юни и се очаква да трае около 4 месеца.

07260_Solar-Voyager-Sea-Trials-Gloucester-Harbor-1

Айзък Пени и Кристофър Сам Сун работят по проекта за слънчевата лодка от около четири години. Миналата година те създадоха соларна лодка от типа каяк, но оттогава работат още по-усилено по проектирането и изграждането на изцяло алуминиевия корпус на нова лодка с 240W слънчев масив на покрива, който да осигурява енергията за пътуването. Соларният пътешественик е дълъг малко повече от 4 метра и е широк около метър. В него има собствена разработка задвижваща система и доста електроника, включително система за сателитно проследяване и предаване на данни. Последното позволява на екипа да наблюдава работата на лодката и нейния напредък по маршрута.

07315_Solar-Voyager-Sea-Trials-Gloucester-Harbor

Според интервю в TechCrunch, проектът за соларната лодка не е само експеримент за пресичане на океана с автономен кораб, но и послание за слънчевата енергия като жизнеспособен източник на енергия.

„Ние винаги мислим за слънчевата енергия като за алтернатива, но всъщност това начинание е нещо, което не може да се направи с изкопаеми горива – с тях не може да се изгради нещо, което да е толкова дълготрайно“, обясняват момчетата. „Без значение дали става дума за дронове, които летят продължително, или системи за събиране на данни за морската сигурност, или за наблюдение на дивата природа – слънчевата енергия не е просто алтернативна форма на енергия, тя е действително най-доброто решение“.

Solar-Voyager.jpg.662x0_q70_crop-scale

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*