7100 града формираха най-големия съюз за ограничаване на изменението на климата

Градове от шест континента се обединиха в най-големия в света алианс за борба с изменението на климата. Това решение има за цел въвеждането на фундаментални промени, които да помогнат за намаляване на затоплянето на планетата.

Повече от 7100 града от 119 страни формираха „Глобалната конвенция на кметовете за климата и енергията“ – мрежа за подпомагане на обмена на информация по проблеми като развитието на чистата енергия в градската среда.

new-york-472392_960_720

Градовете са отговорни за около 75% от въглеродните емисии на човечеството. Те консумират 70 процента от световната енергия, според Програмата за опазване на климата на ООН.

„Когато кметовете споделят визии за нисковъглеродното бъдеще и запретнат ръкави, нещата се случват“, заяви Марош Шефчович, заместник-председател на ЕК и съпредседател на новия съюз. Коалицията е най-голямата в света и е резултат от сливането на две групи – Конвента на кметовете на Европейския съюз и Договора на кметовете на ООН.

Другият съпредседател на обединението е бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, милиардер и филантроп, който помогна за стартирането на Договора на кметовете. Блумбърг смята, че новата коалиция ще помогне за постигането на ангажиментите, поети от 195-те страни, които се срещнаха в Париж в края на 2015 година, за да сключат договор за ограничаване на глобалното затопляне.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*