Saint-Gobain пести по 500 000 евро със спиране на машините в пикови моменти

Saint-Gobain е една от големите производствени фирми във Великобритания и миналата седмица разкри, че пести по 165 хиляди лири, тоест по около 200 хиляди евро, чрез спиране на фабричните машини в периодите на върхово потребление на електроенергия.

SG_factory_usine

Saint-Gobain е работил с доставчика на електроенергия SmartestEnergy за намаляване на таксите за т. нар. „Триада“ – допълнителни разходи за енергията, изплащани от големите предприятия за използване на електроенергия в периодите на пиково натоварване на електроенергийната мрежа. Това са три интервала от по половин час с най-високо търсене на ток, които се повтарят всяка зима. Затова и се наричат „Триада“. За Saint-Gobain, която произвежда строителни материали, експлоатационните разходи по време на период на „Триада“ могат да скочат до 500 пъти!

Всеки път, когато дойде период от „Триадите“, SmartestEnergy изпраща сигнали до 20-те фабрики на Saint-Gobain из цяла Великобритания и Ирландия. Тогава те изключват машините или изместват съответните дейности назад с няколко часа. Така избягват потреблението на енергия в периода на най-натоварено използване на мрежата.

В резултат на това потреблението на енергия във фабриките по време на пиковите периоди е спаднало с 11 на сто. Това е довело до спестяването на по 200 хиляди евро. В една фабрика в Лестършир пък Saint-Gobin е спестила енергийните разходи толкова, колкото й коства потреблението на целия завод за един месец.

Така полезните ефекти от мярката са двупосочни. От една страна се намалява потреблението на енергия в пиковите часове, което облекчава натоварването на електроенергийната мрежа. От друга страна бизнесът спестява значителна сума.

Периодите на „Триади“ не се обявяват предварително, но компаниите могат да ги прогнозират, ако проследяват пазарните тенденции и изменението на околните температури.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*