Соларен хотел в Оберлин се отоплява и охлажда с геотермална енергия

Спящият град Оберлин в щата Охайо е известен най-вече с историческия си колеж, носещ същото име, но репутацията му може да се промени след появата на нов хотел, който е сертифициран по еко-стандарта LEED.

Хотелът в Оберлин, чиито печалби ще се използват за натрупване на стипендии за студенти от колежа Оберлин, отпразнува откриването си този месец. Той прави впечатление с множество устойчиви характеристики, вариращи от използване на слънчева енергия до геотермално отопление, от рециклирани строителни материали до местно производство храни за ресторанта. Всичко това го прави еко-звездата на града.

Hotel-at-Oberlin-exterior-4-1020x610

В допълнение към своите 70 стаи за гости и апартаменти хотелът в Оберлин разполага с бар и ресторант, предлагащи храни с местен произход. Конферентният център на хотела има пространство за събития с площ 350 кв. м. Оборудван е с най-съвременни технологични системи. Има и 80 квадрата заседателна зала, подходяща за по-малки групи. Всичко това е предшествано от 120 квадрата „пред-събитийно“ пространство, което включва тераса с изглед към площада.

Проектиран от чикагската архитектурна фирма SCB, хотелът в Оберлин може да се похвали с особени постижения в устойчивото строителство. Той е един от общо петте в страната, които покриват изискванията на стандарта LEED Platinum. Той е и единственият хотел, който е собственост на колеж.

Оборудван е със система за лъчисто отопление и охлаждане, която разчита на геотермална енергия. Това прави отоплението и охлаждането на сградата много по-екологично от системите с въздушна циркулация. Освен това хотелът ще добива електричество от слънчеви панели за допълнително намаляване на зависимостта си от електрическата мрежа.

Крайната цел е постигане на нулевоенергиен статус.

Hotel-at-Oberlin-atrium-1020x610 Hotel-at-Oberlin-exterior-3-1020x610 Hotel-at-Oberlin-exterior-2-1020x610 Hotel-at-Oberlin-entrance-1020x610 Hotel-at-Oberlin-exterior-5-1020x610

Снимки: SCB

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*