Соларен възстановителен център в Лос Анджелис се радва на 720 кв. м. зелен покрив

Рекреационният център Playa Vista Recreational Center е разположен насред мрежа от зелени пространства в Лос Анджелис. Проектиран от Rios Clementi Hale Studios, той е носител на платинен LEED сертификат. Почивната база има зелени стени, огромни стъклени повърхности, уютни вътрешни дворове за максимална естествена вентилация, както и ред други екологични и енергийно ефективни функции. Всички те са й донесли аплодисментите и наградите на Западния градски форум (застъпническа организация, посветена на земеползването) и Бизнес-съвета на Лос Анджелис (LABC).

Playa-Vista-Recreational-Center-by-Clementi-Hale-Studios-2-1020x610

Сградата е разделена на обществена и частна зона чрез голям коридор, който преминава по диагонал през структурата. Този маршрут формира гръбнака на сградата и свързва жилищната зона на комплекса Playa Vista с новия квартал на изток.

Мястото е пълно с палмови дървета. 725 квадратни метра залесен покрив краси сградата. Той е покрит с устойчиви на суша растения.

Зеленият покрив спомага за поддържането на стабилни вътрешни температури.

Части от повърхността на покрива не покрити с растителност, а са оборудвани със слънчеви панели и светла, рециклируема PVC мембрана.

Вътрешните дворове улесняват естествената вентилация. Пасивни системи за охлаждане правят възможно естествените крайбрежни ветрове проветряват 75 процента от сградата.

Playa-Vista-Recreational-Center-by-Clementi-Hale-Studios-10-1020x610 Playa-Vista-Recreational-Center-by-Clementi-Hale-Studios-9-1020x610 Playa-Vista-Recreational-Center-by-Clementi-Hale-Studios-8-1020x610 Playa-Vista-Recreational-Center-by-Clementi-Hale-Studios-7-1020x610 Playa-Vista-Recreational-Center-by-Clementi-Hale-Studios-6-1020x610 Playa-Vista-Recreational-Center-by-Clementi-Hale-Studios-5-1020x610 Playa-Vista-Recreational-Center-by-Clementi-Hale-Studios-4-1020x610 Playa-Vista-Recreational-Center-by-Clementi-Hale-Studios-1-1020x610 Playa-Vista-Recreational-Center-by-Clementi-Hale-Studios-3-1-1020x570

Снимки: Tom Bonner

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*