Топ-кулинар споделя защо фермерските храни са по-добри и за здравето, и за природата

Фермерските хранителни продукти са полезни за здравето ни, но и много щадящи за природата и съответно по-екологични. Естествените методи на отглеждане, минималните дейности по транспорт и липсата на отпадъци са само част от предимствата на фермерския продукт. За тях ще разкаже подробно известният кулинар Джун Йошида в рамките на нова, лятна серия „Училища за готвене на „За Земята”, която ще се проведе ъвместно с Фермерските пазари. Йошида е познат на с работата си в Brasserie, Cru, Funky Kitchen, Opera, блогa Fun Kook и от близо две години с ресторант „Щастливото прасе“. Първата лекция на открито ще се случи на пазара в кв. „Иван Вазов” на 29-ти юни от 18 до 21 ч.

onion-1415814_960_720

На фокус последната сряда от месеца ще са сезонната храна и срещите с производители. Сред темите ще е въпросът кои са най-добрите храни за летните месеци и защо е важно да се храним със сезонни плодове и зеленчуци и да познаваме фермерите, които правят нашата храна. Опит си споделят и производители от пазара в сряда.Те ще разкажат за дългия път на храната в магазините и защо трябва да се опитаме да го скъсим като пазаруваме от малки, местни фермери и производители.

Заедно с Йошида лектор на лятното училище ще е Ивайло Попов от „За Земята”. От еко-сдружението ще представят информация за многобройните ползи от късите вериги на доставка, при които се избягват посредниците между производители и клиенти. Ето само малка част от ползите за фермерите, за нас и околната среда.

Производството на фермерски храни стимулира местната икономика и повишава доходите на земеделските производители, които получават по–справедливи цени за своя труд. Важен социален ефект от скъсения път на храната до клиента е, че обезлюдяването на селата се ограничава, а част от хората дори вече виждат смисъл в това да се върнат на село.

Въглеродните емисии намаляват поради скъсеното разстояние за транспортиране, намалява и количеството отпадъци. Устойчивото земеделие, характерно за малките фермери, води до запазване на почвеното плодородие и биоразнообразието.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*