Град в Китай спира проект за завод за горене на отпадъци след протести

Управата на град в централната част на Китай направи необичайна за страната стъпка – спря проект за завод за горене на отпадъци, след като хиляди хора протестираха срещу начинанието. Местните жители се опасяват, че това ще навреди на околната среда и здравето им.

Градът Сиантау в провинция Хъбей обяви в неделя, че ще прекрати проекта за завод за горене на отпадъци. Все пак протестите продължиха и в понеделник.

industry-611668_960_720

„Ние призоваваме хората от града да бъдат мирни и рационални, а не да вярват на слухове и…. да се събират в нелегални обединения“, каза кметът Жу Венсиа във видео-обръщение, което бе излъчено от държавните медии.

Въпреки твърдението, че проектът е прекратен, местната общност не спира да се вълнува от потенциалната опасност. Както подсказва изявлението на кмета пък, властите се опитват да овладеят общественото недоволство чрез ограничителни мерки и забрани.

Около 10 000 души са протестирали в Сиантау в неделя, според държавата медия Global Times, която се позовава на местен източник. Друг жител на града съобщава пред западните медии, че протестите продължават и че има ранени при сблъсъци с полицията.

Градската управа призовава хората да се въздържат от предприемането на „екстремни действия“ и разпространение на слухове. Служители по сигурността, цитирани от агенцията Синхуа, казват, че е забранено да се използват текстови съобщения и интернет за „организиране на нелегални събирания и демонстрации“. Кметът пък нарича протестните действия „ирационални дейности“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*