Замърсяването на въздуха ще убие милиони без промяна на енергийната политика

Случаите на преждевременна смърт заради замърсяването на въздуха ще продължат да се увеличават до 2040 г., освен ако не се направят радикални промени в начина, по който светът използва и произвежда енергия. Това обяви Международната агенция по енергетика.

Около 6,5 милиона смъртни случая всяка година стават факт по света заради лошо качество на въздуха на открито и на закрито. Това прави въздушното замърсяване четвъртата най-голяма заплаха за здравето на човека – след високото кръвно налягане, проблемите с храненето и пушенето.

pollution (1) -600x522

Вредните замърсители като фините прахови частици – които могат да съдържат киселини, метали, почвени частици и прах – заедно със серните окиси и азотните оксиди са отговорни за най-разпространените здравословни проблеми от замърсяването на въздуха. Малките прахови частици могат да предизвикат рак на белите дробове, инсулти и сърдечни заболявания.

Появата на тези замърсители във въздуха се дължи главно на нерегулирано или неефективно производството и използване на енергия, сочи МАЕ в специален доклад за енергетиката и замърсяването на въздуха. Ако не се предприемат мерки, преждевременните смъртни случаи по света, които се дължат на въздушното замърсяване, могат да се увеличат до 4,5 милиона към 2040 г. – в сравнение с около 3 милиона в момента. Азия ще има най-голям проблем – там ще е налице почти 90 на сто нарастване на смъртността.

Въпреки, че по сегашните прогнози глобалните вредни емисии би трябвало да спаднат до 2040 г., съществуващите и планираните енергийни политики няма да бъдат достатъчни, за да се подобри качеството на въздуха, се казва в доклада на МАЕ.

Повишаването на общите инвестиции в енергетиката със 7%, или $ 4,7 трилиона до 2040 г. може да помогне преждевременните смъртни случаи от замърсяване на въздуха на открито да спаднат до 2,8 милиона, а тези от замърсяване на въздуха в домакинствата – до 1,3 милиона. „Просто е като бял ден – с увеличение от седем процента можете да спасите повече от три милиона живота“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол пред репортери в Лондон.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*