Ултра-тънки соларни клетки могат да се огъват около молив

Учени от Южна Корея са направили ултра-тънки фотоволтаични клетки, които са достатъчно гъвкави, за да могат да се увиват около обикновен молив. Гъвкавите соларни клетки могат да захранват носима електроника като фитнес тракери и интелигентни очила. Изследователите публикуваха резултатите от работата си в списание Applied Physics Letters.

Тънките материали се огъват по-лесно от дебелите – причината за това е напрежението в материала при огъването му. „Нашата фотоволтаична клетка е с дебелина около 1 микрометър“, казва Джонго Лий, инженер в науно-техническия институт в Куанджу в Южна Корея. Един микрометър – това означава материал, много по-тънък от средния човешки косъм. Стандартните фотоволтаици обикновено са доста по-дебели. Дори най-тънките фотоволтаични фолиа, правени досега, са от 2 до 4 пъти по-дебели.

ultrathinsol
Ултра-тънките соларни клетки се извиват като лист хартия. Снимка: Джухо Ким, APL

 

Изследователите са направили ултра-тънките соларни клетки от полупроводников материал, известен като галиев арсенид. Те отпечатали клетките директно върху гъвкав субстрат без използването на каквото и да е лепило, за да не увеличават дебелината на фолиото. След това клетките били „студено заварени“ към електрода в субстрата чрез прилагане на налягане при 170 градуса по Целзий и стапяне на горния слой на материал, който е светлоустойчив и служи като „временно лепило“. След това фотоустойчивият материал бил отлепен.

Изследователите тествали ефективността на устройството при преобразуването на слънчевата светлина в електричество. Те отктрили, че клетката им постига ефективност, сравнима с други фотоволтаици с подобна дебелина. Учените извършили и тестове с огъване и установили, че клетките им са способни на извиване с радиус около 1,4 мм.

Екипът извършил и анализ на напрежението на материала при извиване. Учените установили, че натоварването е равно на една четвърт от това при подобни клетки, които са дебели 3,5 микрометра. „Най-тънки клетки са по-малко уязвими при огъване, но функционират по същия начин“, казва Лий.

Ултра-тънките клетки могат да бъдат интегрирани върху стъклените рамки или тъкани и да служат за захранване на следващата вълна на носима електроника, казва Лий.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*