Румъния отчита силен интерес към субсидиите за е-автомобили

Около 7500 румънци са подали заявления за участие в държнавата програма за субсидии за придобиване на електрически автомобили.

Списъкът с одобрените производители на автомобили и търговци по тази програма ще бъде публикуван тази седмица, каза Ищван Якаб, председател на Администрацията на фонда за околна среда, съобщава местната Profit.ro. Програмата може да започне в края на месеца.

e-car-plug

Хората, които искат да се включат програмата, могат да се възползват от билет за 5000 леи, което прави 1100 евро, за закупуване на хибридна кола, и билет от 4400 евро за придобиване на електрическа кола. На участниците не се налага да се откажат от старата си кола.

Общият размер на средствата, предназначени за тази насърчителна програма, възлиза на 1,1 милиона евро.

Администрацията на фонда за околна среда се опитва и да създаде национална инфраструктура за презареждане на електрическите автомобили или хибриди. За тази цел тя ще осигури средства в размер на 15,4 милиона евро само за тази година. Общините с над 50 000 жители, публичните институции и фирмите могат да кандидатстват за програмата.

Kaufland, Auchan и Cora – вериги за търговия на дребно – вече монтират станции за зареждане на електрически автомобили на някои от паркингите на своите магазини.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*