Сгъваем катамаран се движи чрез вятъра и слънцето?

Любителите на ветроходството добре познават силата на вятъра, но доста по-малко са тези, които виждат слънцето като източник на сила за движение за лодките. Това е предизикателството на FOSCAT32 – проект за сгъваем катамаран, който цели да се явява енергийно ефективна алтернатива за плавателен съд. Той не консумира гориво, задвижва се от възобновяема слънчева и вятърна енергия и има минимално въздействие върху околната среда.

Foscat32-Render1-copy

Способността на лодката да превключва между вятърна и слънчева енергия е интересна, защото по този начин се дава възможност на FOSCAT32 да плава и през деня, и през нощта. Но това не е всичко. Леките сгъваеми корпуси са лесни за извеждане на брега и се нуждаят от малко поддръжка.

FOSCAT32 е един от първите сгъваеми катамарани, който може лесно да бъде сгънат на доковете и на който и да е бряг. Лодката намалява ветровия профил по време на извеждането на брега; през това време корпусите могат лесно да бъдат прибрани със сгъваемите им кормила и мачта.

Проектиран от д-р Хакан Гюрзу от Design Nobis, FOSCAT32 бе удостоен с наградата Green Dot през 2011 г. и наградата за дизайн през 2010.

Kumsal image1 Foscat32 Foscat32-Render9 Foscat32-Render8 Foscat32-Render2-copy

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*