VW приготви 15 млрд. долара за обратно изкупуване на дизели

Станалият скандално известен авто-производител Volkswagen ще изплати около 15,3 милиарда долара на властите в САЩ, след като призна, че е мамил тестовете за вредни емисии на дизелови автомобили в продължение на години. Компанията се съгласи да направи обратно изкпуване на коли от потребителите. Фирмата ще осигури финансиране, което да помогне за разработването на технологии за опазване на въздуха.

car-932734_1920

Обратното изкупуване бе обявено след споразумение, за което съобщиха щатските Министерство на правосъдието, Федерална търговска комисия, Агенция за защита на околната среда, както и Калифорнийският държавен регулатор. Споразумението предвижда VW да задели 10 милиарда за покриване на обратното изкупуване или за поправки на дизеловите автомобили, използващи нелегалния софтуер, който е в основата на скандала.

VW призна през септември, че е инсталирала тайно софтуер, коийто позволява на превозните й средства, продавани в САЩ, да отделят до 40 пъти повече от законно допустимото замърсяване. Разкриването на мръсната тайна почти срина компанията.

Съгласно договореността с Министерството на правосъдието, VW ще осигури 2 милиарда долара в период от 10 години за финансиране на различни програми, насочени към проекти за насърчаване на изграждането на зарядна инфраструкура за електрически превозни средства, развитие на нулевоемисийни схеми за споделени автомобили и други мерки за насърчаване на продажбите на коли, които не горят изкопаеми горива.

Наред с това VW ще осигури 2,7 милиарда долара в рамките на идните три години, за да даде възможност на правителството и на американските племенни агенции да заменят старите автобуси с такива, които намаляват дизеловите емисии.

Отделно от това VW е подписала споразумение с 44 щата в САЩ, окръг Колумбия и Пуерто Рико, съгласно което ще им изплати около 600 милиона долара. С това общата цена на договореностите й с властите в САЩ възлиза на 15,3 милиарда долара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*