ZSW поставя нов световен рекорд за тънкослойни соларни клетки

Центърът за слънчева енергия и водородни изследвания Baden-Wurttemberg (ZSW) „вдигна летвата“ за производителност при тънкослойните соларни клетки с още една степен. Учените от Щутгарт са постигнали 22,6% ефективност с най-новата си разработка в тази област.

Cigsep
Снимка: Dantor, CC BY-SA 3.0

Това надминава с 0,3% производителността на предишния рекордьор – японска разработка на тънкослойна соларна клетка и потвърждава, че ефективността на соларните клетки на основата на мед, индий, галий и селен (CIGS) се е увеличила повече през последните 3 години, отколкото през предишните 15. С това намалява и цената на слънчевата енергия.

Клетката на ZSW има площ от около 0,5 квадратни сантиметра. Това е стандартен размер за тестови клетки. Изследователите са постигнали увеличението чрез подобряване на производствения процес, като един от аспектите на промяна е третирането на повърхността на CIGS след полагането, което се извършва с алкални метални съединения.

С тази малка стъпка напред, която за мнозина изглежда незначителна, тънкослойните клетки се приближават към състоянието, в което ще се окажат реално сериозен конкурент на решенията на силициева основа, които доминират пазара PV от години. Същевременно учените казват, че това далеч не е всичко, на което технологията е способна. Изследователите на ZSW виждат огромен потенциал в технологията на соларните клетки CIGS. Скоро те ще достигнат 25% фективност, смята проф. Майкъл Повала, ръководител на фотоволтаичната лаборатория в ZSW.

Нещо повече, CIGS PV технологията вече наваква поликристалния силиций, когато става въпрос за ефективност на целите модули (като се има предвид, че по-големите модули винаги са малко по-слабо ефективни от отделните клетки поединично). А при цена от 40 щатски цента на ват разходите за производство на CIGS модули вече е на ниво, което се изравнява с това на силициевата технология. В допълнение към това CIGS клетките могат дас се произвеждат при ниски разходи дори в относително малък мащаб.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*