П-образен соларен самолет на Boeing иска да засрами НАСА

Преди четири години първият соларен самолет на НАСА приключи своя първи междуконтинентален полет. Само преди два месеца пилотиран соларен самолет прекоси Тихия океан и направи крачка към завършека на своето околосветско пътешествие. Макар че може да е бавно това състезание, Boeing иска да част от него.

a31bdfca56a69100a755773e253978ca5eef6a1f.jpeg.pagespeed.ce.0wc1Hc419s

Летенето няколко години без прекъсване само със силата на соларната енергия е напълно възможно, според Boeing. Техният модел може да остане в небето дълго, захранван само от слънчева светлина. Той лети без пилот на борда, така че бива контролиран от станция на земята.

Неговите вертикални крила не са само за стабилност – те събират енергията на слънчевите лъчи, които идват под нисък ъгъл. Прави впечатление, че са относително дълги, до 0,7 пъти дължината на основната крило.

Самолетът би трябвало да е е идеален за комуникационни системи с радиосигнали, системи за мобилни телефони, микровълнови предавания, телевизионни предавания и дори интернет връзки. Машината може да бъде оборудвана със система за наблюдение и измерване на атмосферата и вятъра, температурата, влажността, газовете, слънчевата светлина и други параметри. Инженерите дори вярват, че самолетът един ден може да замени сателитите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*