Соларна настилка ще покрива известната магистрала Route 66

Соларната настилка за пътища на Solar Roadways вече „набира скорост“ в Съединените щати. Фотоволтаичните плоскости за пътища са на път да превърнат прословутата магистрала Route 66 в щата Мисури в голям генератор на слънчева енергия.

Енергогенериращата настилка на Solar Roadways ще бъде вградена в Route 66 като част от инициативата на щата Мисури „Пътят към утре“. Тя е насочена към подобрения като въвеждане на интелигентни магистрали и развитие на възобновяемата енергия.

First choice
First choice

„Мисури трябва да възприеме иновациите на 21 век,“ коментира Том Блеър, инженер от Министерството на транспорта на Мисури, който оглавява инициативата „Пътят към утре“. „Ние очакваме от тях да са там, надявам се, до края на тази година, преди да падне снегът. Ако разбирането на Solar Roadway за бъдещето е реалистично, ако можем да го осъществим, то тогава пътищата ни могат да започнат да се изплащат много по-добре“.

Solar Roadways проектира фотоволтаични панели, направени на модулни соларни плоскости, покрити със закалено стъкло.

sr2-glass

Вътре модулите си имат микропроцесори, които комуникират с другите панели, контролен център и дори с автомобилите, които се движат по пътя. Светодиоди, вградени в панелите, осигуряват пътната маркировка. Има дори и нагревателни елементи, така че върху фотоволтаичната настилка да не се натрупват сняг и лед. Освен всичко, тъй като фотоволтаиците са модулни, е доста лесно при повреда на настилката да се направи подмяна, без да се причинява голямо неудобство за пътуващите по пътя.

Самата Solar Roadways е създадена с финансиране чрез изследователски грант от Министерството на транспорта на САЩ. С кампания в Indiegogo бяха събрани допълнително 2 милиона долара. Освен за птъща, соларната настилка може да се прилага и за игрища, площадки, дори самолетни писти.

sr3-glass-logo

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*