Нобелови лауреати призовават Грийнпийс да не се бори срещу ГМО

Повече от 100 нобелови лауреати призоваха международната екологична група Грийнпийс да спре да се противопоставя на генетично модифицираните култури. Учените твърдят, че вече има научен консенсус, че ГМО са безопасни и могат да донесат ползи на обществото.

По време на пресконференция учените обърнаха специално внимание на стойността на генетично модифициран ориз, който – според тях – предотвратява някои заболявания, свързани с недостиг на витамин А, в много от развиващите се страни. „Златният ориз“ произвежда бета каротин в зърното – нещо, което не се случва в естествения свят.

1024px-Golden_Rice
„Златен ориз“ и обикновен бял ориз. Снимка: International Rice Research Institute (IRRI)

Лауреатите призоваха Грийнпийс да не атакува този вид зърно, както и свързаните с това биотехнологии, които „имат положително въздействие в целия свят“.

„Дошло е времето, когато вече знаем, че тези неща са безопасни“, заяви Нобеловият лауреат сър Ричард Робъртс. „Основният метод не води непременно до нещо лошо“.

От Грийнпийс окачествиха научната конференция като рекламен трик. Еколозите подчертаха, че „златният ориз“ може да зарази ориза, който не е генно модифициран, и да направи трудно за хората в развиващите се страни да избягват подобни хранителни продукти. От Грийнпийс са категорични, че има други методи, на които следва да се наблегне за справяне с нуждите от изхранване в развиващите се райони на света.

„Атакуват ни в страни по целия свят, защото ние работим с фермерите и общностите за справяне със заплахата, пред която те са изправени от ГМО“, заяви Чарли крей, старши изследовател в Грийнпийс. „Истинският проблем тук е защо такава пресконференция във Вашингтон точно една седмица преди ключовото гласуване за етикетирането на ГМО?“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*