Кой какво мисли за наредбата за енергийните обследвания

До средата на месеца се търсят мнения, коментари и анализи по новата наредба за обследване за енергийна ефективност и изготвяне на оценка на енергийни спестявания. Министерството на икономиката публикува на сайта си пълния текст на документа с цел обществено обсъждане. Пълното му наименование всъщност е „Наредба за определяне на показателите за разход на енергия, енергийните характеристики на предприятия, промишлени системи и системи за външно изкуствено осветление, както и за определяне на условията и реда за извършване на обследване за енергийна ефективност и изготвяне на оценка на енергийни спестявания“.

energy-755834_1280

Проектът на наредбата е е разработен във връзка с новия Закон за енергийната ефективност (ЗЕЕ), обнародван в „Държавен вестник”, бр. 35 от 15 май 2015 г. Един от основните нови моменти, свързани с приетия нов ЗЕЕ, е регламентирането на изискване всички големи предприятия да се подлагат на енергийно обследване поне веднъж на всеки четири години. Обследванията трябва да са разходно ефективни и да се извършват от квалифицирани експерти, част от екипите на юридически лица, вписани в регистрите на Агенция за устойчиво енергийно развитие.

Всички заинтересовани имат време до 13 юли да се запознаят с текстовете и мотивите, публикувани на сайта на МИЕТ, и да изпратят предложения и становища.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*